روانشناسی رنگ آبی
در بین تنوع بسیار زیاد رنگ ها در دنیای رنگارنگ امروزی ، سه رنگ اصلی وجود دارند . قرمز ، زرد ، آبی . در این مقاله به خصوصیات کلی و روانشناسی رنگ آبی خواهیم پرداخت .
هر رنگی برای خود شناسنامه ای دارد که خصوصیات مختص خود را در آن جای داده است . انتخاب رنگ چنان اهمیتی دارد که هر چه کتاب و مقاله در مورد آن ها نوشته شود ، باز جای تحقیق بیشتر دارد .
در صنایع خودروسازی ، آموزش و پرورش ، بهداشت و درمان ، صنایع بسته بندی و مواد غذایی ،صنایع دفاعی و اصول شهرسازی و بسیاری حوزه های دیگر انتخاب رنگ ، یکی از موضوعات اساسی می باشد .
به طور مثال ، خانواده ی رنگ آبی باعث بی اشتهایی و کم غذایی می شوند و شما جز ۲،۳ مورد محدود ، خوراکی طبیعی را به این رنگ نخواهید دید ، مگر درمواردی که دستکاری ژنتیکی رخ داده باشد و یا از افزودنی های خوراکی استفاده شده باشد . به همین خاطر در صنایع خوراکی و مواد غذایی ، از رنگ آبی به ندرت استفاده می شود .
روانشناسی رنگ آبی در حوزه ی مواد شوینده بسیار قابل لمس می باشد . رنگ آبی برای شوینده ها ، جرم گیرها و شیشه پاک کن ها انتخاب اول خواهد بود .
هر رنگی انرژی و طول موج متفاوتی دارد و دانستن این اصول حتی در بیمارستان ها و مراکز درمانی بسار حائز اهمیت است . بسیاری از رنگ های غالب بیمارستان ، آبی و یا سبز می باشد . به طور علمی ثابت شده است ، که رنگ آبی که جزء رنگهای سرد می باشد در کنترل فشارخون و تب های شدید بسیار تاثیر گذار می باشد .
خصوصیات کلی رنگ آبی :
- آرامش بخش
- القا کننده ی حس تمیزی و بهداشت و نظافت
- برطرف کننده ی خستگی روحی و جسمی
- کم کننده ی اضطراب و تشویش
- برقراری حس تعادل روحی در بدن
- قدرت بخشیدن به نیروی بینایی
- برقراری حس صلح و دوستی
- و…
موارد منع استفاده از رنگ آبی :
از آن جا که این رنگ سرد بوده و حس آرام بودن را منتقل می کند ، برای افرادی که دچار افسردگی و بی حالی شده اند ، توصیه نمی شود و برای دکوراسیون محل آن ها باید از رنگ های گرم چون نارنجی و قرمز استفاده شود .
کودکان و افرادی که دچار بی اشتهایی و تهوع هستند ، استفاده از ظروف آبی و مواد خوراکی آبی حال آنان را بدتر می کند و کم اشتهاتر می شوند .
این رنگ به رنگ آقایان معروف شده است . پس اگر قصد دکور اتاق پسر خود را به این رنگ را دارید ، در کنار آبی از رنگ مکمل زرد استفاده نمایید .
در مناطق سردسیر بهتر است از این رنگ کمتر استفاده شود ، تا باعث گرم شدن محیط گردد .
هر چه به تیرگی رنگ آبی افزوده تر از خصوصیات منفی آن کم خواهد شد . معمولا رنگ آبی را با بسیاری از رنگ ها به راحتی می توان ست کرد . مکمل های زرد ، سفید ، نارنجی ، صورمعه ای و رنگ های خنثی انتخاب های خوبی می باشند .
در روانشناسی رنگ آبی ، این رنگ آرامش بخش بودهو عظمت و بزرگی را القا می کند و هم چنین باعث رفع خستگی میشود و به همین خاطر برای رنگ استخرهای شنا مورد استفاده قرار می گیرد .
اکثر افرادی که به رنگ آبی علاقمندند ، عناصر طبیعی و معماری روستیک را دوست دارند .
در مجموعه زد دیزاین از این رنگ برای رزین کاری میزهای عسلی استفاده می شود . زیرا پرطرفدارترین رنگ ، آبی بوده و همخوانی زیادی با عناصر طبیعی چوب دارد .
این میز تداعی کننده ی جریان یک رود از دل طبیعت می باشد . البته تنوع رنگ های رزین بسیار متفاوت خواهد بود .ولی این رنگ پرکاربردتر بوده است .
افرادی که به عناصر طبیعی علاقمند هستند ، قطعا با نام روشویی سنگی رودخانه ای و یا روشویی های مدرن دیگر آشنای دارند . این روشویی ها از مواد طبیعی سنگی ، چوبی و یا حتی بتنی ساخته می شوند .